Vintersådd: Är det möjligt att odla grönsaker under den kallaste årstiden?

Vintersådd: Är det möjligt att odla grönsaker under den kallaste årstiden?

Medan trädgården ligger i vinterdvala och dagarna blir allt kortare kan det tyckas som om odlingssäsongen är över. Men för den intresserade odlaren finns det förvånansvärt mycket man kan göra även under de kyliga månaderna. I detta inlägg ska vi utforska konceptet av vintersådd och hur du kan utnyttja denna teknik för att starta din trädgård mitt i snön.

Vad är vintersådd?

Vintersådd är en metod där du sår frön utomhus i behållare under senhösten eller vintern. Dessa frön går sedan igenom en naturlig stratifieringsprocess, där kylan och fukten gradvis bryter ner fröets skal och förbereder den för groning när temperaturerna stiger igen. Denna teknik är idealisk för växter som kräver kylstratifiering för att gro, såsom många inhemska vildblommor och vissa grönsaker.

Fördelar med vintersådd

 • Naturlig stratifiering: Många växter, särskilt de som är anpassade till kallare klimat, behöver en kallperiod för att bryta sin dormans. Vintersådd ger denna naturliga process utan extra ansträngning från din sida.
 • Mindre underhåll: Behållarna som huserar dina vintersådder kräver minimalt med underhåll. De behöver inte vattnas förrän våren när de börjar gro.
 • Förbättrad resistens: Växter som blir sådda på vintern och som gror utomhus blir ofta mer resistenta mot sjukdomar och skadedjur.

Så här går du tillväga

 1. Välj rätt behållare: Använd genomskinliga behållare med lock, till exempel återvunna plastlådor, för att skapa ett slags mini-växthus.
 2. Förbered jorden: Använd en bra kvalitet på krukor eller krukjord som inte är benägen att klumpa sig vid kyla. Fyll behållaren med ett par centimeter av jorden.
 3. Så fröna: Strö frön på ytan av jorden och täck sedan med ett tunt lager jord.
 4. Märk upp: Se till att märka varje behållare med växtens namn och sårdatum.
 5. Skydda dina sådder: Placera lock på behållarna och ställ dem utomhus på en plats skyddad från stark vind och djur.
 6. Vänta på våren: När våren närmar sig och temperaturen börjar öka, kommer fröna sakta börja att gro.
 7. Plantera ut: När plantorna är tillräckligt stora och risken för frost är över kan du plantera ut dem på det ställe i trädgården där de ska växa.

Vad kan man vinterså?

Många härdiga grönsaker och örter lämpar sig väl för vintersådd, bland annat:

 • Gröna lövgrönsaker: såsom spenat och vissa sallatssorter.
 • Kål: Broccoli och grönkål exempelvis, har en stor fördel av att startas tidigt.
 • Örter: Många örter som persilja och dill kan dra nytta av denna metod.

Även om det kanske inte är möjligt att odla en mängd grönsaker under vintern utomhus i Skandinavien så ger vintersådd en fantastisk möjlighet att få en tidig start på odlingssäsongen. Att förtidsså innebär att då våren kommer har du redan starka och härdiga plantor redo att övergå till din trädgård.

Glöm inte att monitorera dina sådder regelbundet när våren närmar sig. Lådorna kan behöva öppnas på dagtid för att undvika överhettning och svampangrepp. Så snart de första späda gröna skotten visar sig, är det ett tecken på att livet kommer tillbaka, även i den kallaste av trädgårdar. Lycka till med vintersådden!

Skriv en kommentar