Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Idag ska vi prata om en av de mest grundläggande men ändå mest tillfredsställande grödorna att odla - löken! Är du redo att se din trädgård fylld med rader av vackert gröna, spetsiga toppar som sticker upp ur marken? Det kan vara dags att prova att odla lök. Det finns inte mycket att det, och belöningen är stor.

Vad du behöver

För att börja odla lök behöver du några grundläggande saker:

 1. Lökfrön eller lökplantor: Du kan bara börja med köpefrön eller färdiga plantor, men många odlare föredrar att starta från lökplantor. De är mer förlåtande och mindre tidskrävande att ta hand om än frön.
 2. Rik jord: Lökar gillar rik, väldränerad jord. Om din jord är tung och lerig, kan du behöva arbeta in lite kompost eller annat organiskt material för att förbättra dräneringen.
 3. Full sol: Lökar behöver minst 6 timmar solsken per dag, så plantera dem på en plats där de kommer att få massor av ljus.
 4. Vatten: Lökar behöver regelbundet vatten, särskilt under deras tidiga tillväxtstadier. Se till att din trädgård har tillgång till en stabil vattenkälla.

När ska du plantera lök?

Lökar planteras vanligtvis på våren, så snart marken kan bearbetas. Om du bor i ett kallt klimat kan du behöva vänta tills snön har smält och jorden har tinat.

Hur planterar du lök?

När du är redo att plantera, gör följande:

 1. Gräv en rad i din trädgård som är cirka 4 tum djup.
 2. Placera lökplantorna eller fröna i raden, med cirka 4 tum mellan varje planta eller frö.
 3. Täck plantorna eller fröna med jorden, men lämna topparna på plantorna synliga.
 4. Vattna ordentligt direkt efter plantering.

Här är några extra tips för att få den bästa skörden:

 • Rotera dina grödor: Som med de flesta grödor, kan lök dra nytta av växelbruk. Detta bidrar till att förhindra sjukdomar och skadedjur.
 • Håll jorden fuktig, men inte blöt: Lökar behöver mycket vatten, men de gillar inte att sitta i blöt jord. Vattna regelbundet, men se till att jorden har god dränering.
 • Sluta vattna när topparna börjar gulna: När lökens blad börjar gulna och vika ner sig, det är en indikator på att löken är redo att skördas. På detta stadium, sluta vattna så löken kan torka ut ordentligt innan skörd.

Skörda och förvara din lök

När löken är redo att skörda, gräv upp dem försiktigt med en grep eller potatisgaffel. Skaka av överflödig jord och låt dem torka på marken i ett par dagar innan du förvarar dem på ett torrt ställe med god luftcirkulation.

Skriv en kommentar

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka är en av de enklaste grönsakerna att odla. Det är också en av de mest användbara och mångsidiga grönsakerna i köket. Gurkor ger en rik skörd och de är lätta att ta hand om. Vad behöver du? För a…

Visa hela inlägget
Lök i många rader

Lök i många rader

Ännu en bild från Uppsalas botaniska trädgård och deras vackra lökodling. Här står löken inte i så långa rader, men i många rader. Prydligt uppmärkta med ordentliga skyltar. En fröjd! Mellan löken stå…

Visa hela inlägget