Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Rödbetor är inte bara en färgstark och näringsrik grönsak, de är också relativt enkla att odla hemma i din egen trädgård. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du odlar rödbetor, från de första förberedelserna till den slutliga skörden.

Förberedelser och sådd

Välj rätt plats och jord:

För bästa resultat bör du välja en solig plats med väldränerad jord. Rödbetor trivs bäst i neutral till lätt alkalisk jord med ett pH-värde kring 6.0-7.5. Förbättra jorden genom att blanda in kompost eller väl förmultnad gödsel för att öka näringsinnehållet och förbättra dräneringen.

Försådd vs direkt sådd:

Rödbetor kan sås direkt på friland från april till juli, beroende på din klimatregion. För en tidigare skörd kan du så dem inomhus i små krukor 4-6 veckor före sista frostdatumet och sedan plantera ut dem när risken för frost är över.

Odling och skötsel

Så fröna rätt:

Så fröna direkt i jorden på ett djup av cirka 1 cm, med ett plantavstånd på 10-15 cm. Radavståndet bör vara cirka 30 cm för att ge plantorna tillräckligt med utrymme att växa.

Vattning:

Håll jorden jämnt fuktig, särskilt under de första veckorna efter sådd. Rödbetor behöver regelbunden vattning för att utvecklas väl, men undvik att övervattna då det kan leda till röta.

Gallring och gödning:

Tunna ut plantorna när de är cirka 5 cm höga för att säkra att varje enskild planta har tillräckligt med utrymme. Du kan använda det unga rödbetsblasten i sallader. Gödsla vid behov med en balanserad, väl utspädd gödsel när plantorna börjar växa kraftigare.

Skörd och användning

När är de redo att skördas?

Det tar vanligtvis mellan 8-10 veckor för rödbetor att bli fullvuxna och redo för skörd. Rödbetor skördas när roten är ungefär 5 cm i diameter. Vänta inte för länge med att skörda då större rödbetor kan bli träiga och få sämre kvalitet.

Skörd och lagring:

Dra försiktigt upp rödbetorna ur marken och klipp bort blasten, men lämna kvar ungefär 2-3 cm för att minska risken för blödning från roten. Rödbetor kan lagras i flera månader på en sval, mörk plats med hög luftfuktighet. För bästa smak och kvalitet bör du dock använda dem så färska som möjligt.

Avslutande tips

Rödbetor är inte bara läckra och hälsosamma, men också vackra på tallriken. Försök att odla olika sorter för att få en variation av färger och smaker. Lycka till med din odling!

Skriv en kommentar

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Morötter är en av de mest mångsidiga och omtyckta grönsakerna i köket, och att odla dem själv är både enkelt och belönande. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din morotsodling, från att så fröna till att skörda de krispiga rötterna. Varför odla morötter? Morötter är en utmärkt grönsak att odla hemma eftersom de är relativt lättodlade och kan ge rikliga skördar…

Visa hela inlägget
Odla pumpa: Från frö till höstskörd

Odla pumpa: Från frö till höstskörd

Pumpa är en fantastisk växt att odla hemma. Den är inte bara dekorativ med sina stora, frodiga löv och vackra blommor, utan också otroligt användbar i köket. Här går vi igenom allt du behöver veta för att odla pumpor från frö till skörd. Så förbereder du jorden Pumpor älskar näringsrik jord, så börja med att förbereda ditt odlingsområde noggrant. Blanda in rikligt med kompost i jorden flera veckor…

Visa hela inlägget
Odla sallad året om: Så här gör du

Odla sallad året om: Så här gör du

Att odla egen sallad ger inte bara färska och krispiga blad att njuta av, det är också ett roligt och givande projekt som kan pågå året runt. Sallad är en av de mest tacksamma grödorna att odla eftersom den växer snabbt och vanligtvis är ganska lättskött. Här är en guide för att odla sallad från frö till skörd, oavsett årstid! Förberedelse och val av sorter Innan du sår dina frön är det viktigt at…

Visa hela inlägget
Odla purjolök: Från frö till skörd

Odla purjolök: Från frö till skörd

Välkommen tillbaka till 'Odlaren'. Idag ska vi dyka djupt ner i världen av purjolök, en vinterhärdig och mångsidig grönsak som är perfekt för vårt svenska klimat. Purjolök är inte bara läcker och näringsrik, utan också relativt lätt att odla för både nybörjare och erfarna odlare. Steg 1: Plantera dina frön Purjolök trivs bäst när den får en tidig start. Så de små fröna inomhus redan i februari ell…

Visa hela inlägget
Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Att odla vitkål hemma är en glädjande och givande aktivitet som kan förse dig med färsk och krispig vitkål till många olika maträtter. Vitkål är rik på vitaminer och mineraler och fungerar utmärkt som bas i sallader, surkål och grytor. Här är en enkel steg-för-steg-guide för att lyckas med din vitkålsodling. Steg 1: Så dina frön Det är bäst att börja med att förså vitkålen inomhus cirka 4-6 veckor…

Visa hela inlägget
Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka är en av de enklaste grönsakerna att odla. Det är också en av de mest användbara och mångsidiga grönsakerna i köket. Gurkor ger en rik skörd och de är lätta att ta hand om. Vad behöver du? För att odla gurkor behöver du: Frön Jord Näring Vatten En plats att odla på När ska du så gurkfrö? Gurkfrön ska sås inomhus minst sex veckor före sista frostdatum i din region. Plantera inte ut dina gur…

Visa hela inlägget