Så odlar du kikärtor hemma: En steg-för-steg guide

Så odlar du kikärtor hemma: En steg-för-steg guide

Kikärtor har snabbt blivit en favorit i många hushåll, inte bara för deras näringsvärde utan även för deras mångsidighet. Visste du att du kan odla dina egna kikärtor hemma? Här är en utförlig guide för hur du gör det.

Varför odla kikärtor?

Kikärtor är en utmärkt källa till protein, fiber och flera vitaminer och mineraler. Att odla dem själv ger inte bara bättre kontroll över kvaliteten, utan bidrar även till självhushållning och minskad påverkan på miljön.

Steg 1: Förbered jorden

Kikärtor trivs bäst i väl-dränerad, lerig jord och älskar sol. Börja med att välja en solig plats i din trädgård. Gräv upp jorden och blanda den med kompost för att tillföra näring. pH-värdet bör ligga mellan 6,0 och 7,0.

Steg 2: Så fröna

Så kikärtsfröna direkt i marken på våren när risken för frost är över, vanligtvis i slutet av maj. Placera fröna 4 cm djupt och 10-15 cm från varandra i rader med cirka 45 cm mellanrum. Vattna jorden försiktigt men grundligt.

Steg 3: Vatten och skötsel

Kikärtor behöver regelbunden vattning, särskilt under torrperioder. De är dock känsliga för övervattning, så se till att jorden är fuktig men inte blöt. Rensa ogräs regelbundet för att undvika konkurrens om näringsämnen och utrymme.

Steg 4: Näringsbehov

Kikärtor är självfixerande, vilket innebär att de binder kväve från luften och förbättrar jordens bördighet. Det minskar behovet av extra gödsel. Om du vill ge lite extra näring kan du tillsätta en balanserad, organisk gödselmedel tidigt i växtsäsongen.

Steg 5: Bekämpa skadedjur och sjukdomar

Vanliga skadedjur inkluderar bladlöss och bönsmyg. Använd ekologiska bekämpningsmedel eller insektssåpa för att hålla dem borta. För att förebygga sjukdomar, undvik att vattna över bladen och skapa utrymme för god luftcirkulation.

Skörd och förvaring

Kikärtor är redo att skördas när skidorna börjar torka ut och ändrar färg till bruna. Dra upp hela växten och torka skidorna helt innan du tar ut kikärtorna. Förvara kikärtorna i en lufttät behållare på en sval och torr plats.

Att odla kikärtor är en givande process som kan ge en riklig skörd av denna näringsrika baljväxt. Lycka till med din odling!

Läs mer

För mer tips om hur du odlar andra baljväxter, kolla in vårt tidigare inlägg om att odla bönor: Odla dina egna bönor – en komplett guide.

Skriv en kommentar

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Morötter är en av de mest mångsidiga och omtyckta grönsakerna i köket, och att odla dem själv är både enkelt och belönande. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din morotsodling, från att så fröna till att skörda de krispiga rötterna. Varför odla morötter? Morötter är en utmärkt grönsak att odla hemma eftersom de är relativt lättodlade och kan ge rikliga skördar…

Visa hela inlägget
Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Att odla vitkål hemma är en glädjande och givande aktivitet som kan förse dig med färsk och krispig vitkål till många olika maträtter. Vitkål är rik på vitaminer och mineraler och fungerar utmärkt som bas i sallader, surkål och grytor. Här är en enkel steg-för-steg-guide för att lyckas med din vitkålsodling. Steg 1: Så dina frön Det är bäst att börja med att förså vitkålen inomhus cirka 4-6 veckor…

Visa hela inlägget
Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Rödbetor är inte bara en färgstark och näringsrik grönsak, de är också relativt enkla att odla hemma i din egen trädgård. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du odlar rödbetor, från de första förberedelserna till den slutliga skörden. Förberedelser och sådd Välj rätt plats och jord: För bästa resultat bör du välja en solig plats med väldränerad jord. Rödbetor trivs bäst i neutral till l…

Visa hela inlägget
Odla purjolök: Från frö till skörd

Odla purjolök: Från frö till skörd

Välkommen tillbaka till 'Odlaren'. Idag ska vi dyka djupt ner i världen av purjolök, en vinterhärdig och mångsidig grönsak som är perfekt för vårt svenska klimat. Purjolök är inte bara läcker och näringsrik, utan också relativt lätt att odla för både nybörjare och erfarna odlare. Steg 1: Plantera dina frön Purjolök trivs bäst när den får en tidig start. Så de små fröna inomhus redan i februari ell…

Visa hela inlägget
Så lyckas du med att odla gurka i kruka - Steg för steg guide

Så lyckas du med att odla gurka i kruka - Steg för steg guide

Att odla gurka i kruka kan tyckas komplicerat men med rätt förberedelser och skötsel kan det bli en rolig och givande upplevelse. Här kommer en steg för steg guide för att hjälpa er att lyckas med er gurkodling i kruka. Steg 1: Välj rätt sort av gurka Först och främst, välj vilken sort av gurka du vill odla. Bush gurkor är ett bra alternativ för krukodling då de inte växer lika vilda som andra sor…

Visa hela inlägget
Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Spenat är inte bara en mångsidig och näringsrik grönsak, utan även en utmärkt kandidat för odlare på alla nivåer. Oavsett om du har en stor köksträdgård eller en liten balkong, kan spenat vara en tacksam och givande del av din odling. I detta inlägg guidar vi dig genom allt du behöver veta för att bli en mästare på att odla ditt eget spenat. Varför odla spenat? Spenat är rik på järn, vitamin A, C …

Visa hela inlägget