Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Morötter är en av de mest mångsidiga och omtyckta grönsakerna i köket, och att odla dem själv är både enkelt och belönande. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din morotsodling, från att så fröna till att skörda de krispiga rötterna.

Varför odla morötter?

Morötter är en utmärkt grönsak att odla hemma eftersom de är relativt lättodlade och kan ge rikliga skördar. De är också rika på vitaminer och mineraler, särskilt betakaroten, som är bra för synen och huden. Genom att odla dina egna morötter kan du dessutom vara säker på att de är fria från bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Planera din odling

För att odla morötter behöver du först och främst välja en solig plats i din trädgård eller på din balkong. Morötter trivs bäst i en lös och väldränerad jord som är fri från stenar och klumpar. Det är också viktigt att pH-värdet i jorden ligger mellan 6,0 och 6,8.

Förbered jorden

 1. Rensa området: Ta bort ogräs och andra växtrester från det område där du ska odla morötterna. Området bör vara fritt från skräp för att rötterna ska kunna utvecklas obehindrat.
 2. Luckra upp jorden: Använd en spade eller grep för att luckra upp jorden till ett djup av cirka 30 cm. Detta ger rötterna gott om plats att växa och minskar risken för att de ska bli krokiga eller kluvna.
 3. Tillför näring: Berika jorden med kompost eller välbrunnen stallgödsel några veckor innan du sår fröna. Undvik färsk gödsel, eftersom den kan leda till att morötterna utvecklar missbildningar.

Så fröna

Morötter kan sås direkt i jorden tidigt på våren så snart jorden är tillräckligt varm (minst 8°C). Följ dessa steg för att så dina frön:

 1. Gör såfåror: Använd en pinne eller ett verktyg för att göra grunda såfåror, ungefär 1 cm djupa och med ett avstånd på 30 cm mellan raderna.
 2. Så fröna: Strö fröna jämnt i fårorna och täck dem försiktigt med jord. För bästa resultat kan du så fröna med ett mellanrum på cirka 2 cm.
 3. Vattna försiktigt: Efter att du har sått fröna, vattna området försiktigt med en stril så att jorden fuktas utan att fröna spolas bort.

Vård och underhåll

Under moroternas tillväxt är det viktigt att ge dem rätt mängd vatten och näring. Här är några tips för att sköta din odling:

Vattning

Håll jorden jämnt fuktig, men se till att den inte är vattensjuk. Vattna regelbundet, särskilt under torra perioder. Undvik att vattna för mycket på en gång, eftersom det kan leda till spruckna rötter.

Gallring

När morötterna börjar gro och plantorna är cirka 5 cm höga, är det dags att glesa ut dem. Ta bort de svagaste plantorna så att det blir cirka 5 cm mellan de kvarvarande plantorna. Detta ger rötterna tillräckligt med utrymme att utvecklas.

Ogräsrensning

Håll området fritt från ogräs som kan konkurrera med morötterna om vatten och näring. Ogräset kan också locka till sig skadedjur som morotsflugor.

Skadedjursbekämpning

Morotsflugor är en vanlig skadegörare som kan orsaka skador på dina morötter. Här är några sätt att skydda din odling:

 • Nät: Täck dina morötter med ett finmaskigt nät för att hålla morotsflugan borta.
 • Odlingstider: Så dina morötter tidigt på våren eller sent på sommaren för att undvika de perioder då morotsflugan är mest aktiv.

Skörd

Morötter kan skördas från sensommaren och framåt, beroende på sort och odlingsbetingelser. Här är några tecken på att dina morötter är redo att skördas:

 • Storlek: Morötterna bör ha uppnått en diameter på cirka 2 cm eller mer.
 • Färg: Rötterna bör vara djupt orange (eller en annan färg beroende på sort).
 • Lätt att dra upp: När rötterna är mogna bör de vara relativt enkla att dra upp ur jorden.

För att skörda dina morötter, greppa blasten nära jorden och dra försiktigt upp rötterna. Om jorden är hård, använd en grep för att lossa jorden runt rötterna innan du drar upp dem.

Förvaring

Efter skörd kan du förvara morötterna på flera sätt:

 • I kylskåpet: Förvara morötterna i en plastpåse i kylskåpet för att hålla dem krispiga i upp till två veckor.
 • Långtidsförvaring: Om du vill förvara morötter under en längre tid, kan du lägga dem i en låda med sand och förvara dem på en sval och fuktig plats, som en jordkällare.

Att odla egna morötter är en givande process som kan ge dig färska och näringsrika grönsaker hela säsongen. Följ dessa steg och tips för att säkerställa att du får en rik och hälsosam skörd. Lycka till med din odling!

Skriv en kommentar

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Rödbetor är inte bara en färgstark och näringsrik grönsak, de är också relativt enkla att odla hemma i din egen trädgård. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du odlar rödbetor, från de första förberedelserna till den slutliga skörden. Förberedelser och sådd Välj rätt plats och jord: För bästa resultat bör du välja en solig plats med väldränerad jord. Rödbetor trivs bäst i neutral till l…

Visa hela inlägget
Odla sallad året om: Så här gör du

Odla sallad året om: Så här gör du

Att odla egen sallad ger inte bara färska och krispiga blad att njuta av, det är också ett roligt och givande projekt som kan pågå året runt. Sallad är en av de mest tacksamma grödorna att odla eftersom den växer snabbt och vanligtvis är ganska lättskött. Här är en guide för att odla sallad från frö till skörd, oavsett årstid! Förberedelse och val av sorter Innan du sår dina frön är det viktigt at…

Visa hela inlägget
Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka är en av de enklaste grönsakerna att odla. Det är också en av de mest användbara och mångsidiga grönsakerna i köket. Gurkor ger en rik skörd och de är lätta att ta hand om. Vad behöver du? För att odla gurkor behöver du: Frön Jord Näring Vatten En plats att odla på När ska du så gurkfrö? Gurkfrön ska sås inomhus minst sex veckor före sista frostdatum i din region. Plantera inte ut dina gur…

Visa hela inlägget
Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Idag ska vi prata om en av de mest grundläggande men ändå mest tillfredsställande grödorna att odla - löken! Är du redo att se din trädgård fylld med rader av vackert gröna, spetsiga toppar som sticker upp ur marken? Det kan vara dags att prova att odla lök. Det finns inte mycket att det, och belöningen är stor. Vad du behöver För att börja odla lök behöver du några grundläggande saker: Lökfrön e…

Visa hela inlägget
Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Spenat är inte bara en mångsidig och näringsrik grönsak, utan även en utmärkt kandidat för odlare på alla nivåer. Oavsett om du har en stor köksträdgård eller en liten balkong, kan spenat vara en tacksam och givande del av din odling. I detta inlägg guidar vi dig genom allt du behöver veta för att bli en mästare på att odla ditt eget spenat. Varför odla spenat? Spenat är rik på järn, vitamin A, C …

Visa hela inlägget
Odla jordgubbar hemma

Odla jordgubbar hemma

Odling av jordgubbar är en av de mest belönande aktiviteter en trädgårdsentusiast kan ägna sig åt. Inte nog med att dessa röda, saftiga frukter erbjuder en explosion av smak direkt från din trädgård, men de är även relativt enkla att odla med rätt kunskap och förberedelser. I denna genomgång kommer vi att utforska allt från plantering till skörd, och allt däremellan, för att du ska kunna njuta av …

Visa hela inlägget