Potatisens underbara värld: Odling, sortval och skötsel

Potatisens underbara värld: Odling, sortval och skötsel

Potatis är en av nordens mest älskade grödor och är nästan lika svensk som köttbullar och midsommarfirande. Inte bara är potatisen fantastiskt god och mångsidig i matlagningen, utan den är också relativt enkel att odla i den egna trädgården eller till och med i en stor kruka på balkongen. I dagens inlägg går jag igenom allt du behöver veta för att odla dina egna potatisar – från välja rätt sort till skörden.

Välja rätt potatissort

Det första steget i din potatisodling är att välja rätt sort. Det finns tidiga, mellantidiga och sena sorter. Tidiga sorter är perfekta för att snabbt få färska, nyskördade potatisar medan sena sorter lämpar sig bättre för lagring över vintern. Sätt potatis som 'Rocket' eller 'Solist' för en tidig skörd och sorter som 'King Edward' eller 'Sarpo Mira' för lagring.

Förbered jorden

Potatis trivs bäst i en djup, lucker och näringsrik jord. Det är viktigt att förbereda jordbädden väl innan sättningen. Blanda in kompost eller välbrunnen stallgödsel i jorden för att öka näringsinnehållet. Glöm inte att potatis är känslig för sur jord, så håll pH-värdet runt 6 för optimal tillväxt.

Sättning och placering

Sätt helst potatis i soligt läge för bästa resultat. Potatisen kan antingen sättas direkt i jorden, i upphöjda bäddar eller i stora krukor. Mellan potatisarna bör det vara cirka 30 cm och mellan rader ungefär 70 cm. Tänk på att sätta dem med groddarna uppåt med ett djup av omkring 10 cm.

Skötsel under växtsäsongen

När potatisblasten börjar växa är det dags för jordning. Det innebär att du drar jord runt plantorna, vilket främjar tillväxten och minskar risken för gröna och därmed giftiga potatisar. Vattna regelbundet, särskilt under torrperioder, men undvik att vattna direkt på blasten då det kan öka risken för bladmögel.

Bekämpa skadeinsekter

Tyvärr kan även potatisen drabbas av skadeinsekter, såsom potatisbladmögel och Colorado potatiskäfer. Rotera grödorna och plantera inte potatis på samma ställe varje år för att förhindra sjukdomar. Håll också en vaksam blick efter de gula äggen och de randiga larverna av Colorado potatiskäfer och ta bort dem manuellt om du ser dem.

Tid för skörd

Du kan börja skörda tidiga sorter redan när blomningen börjar avta, men för att potatisarna ska hålla bättre vid lagring bör du vänta tills blasten vissnat ned helt. Använd en grep för att försiktigt lyfta upp potatisarna för att undvika att skada dem. Låt dem torka några timmar på fältet om vädret tillåter, före lagring i mörkt, svalt utrymme.

Hoppas att dessa tips hjälper dig på vägen till en riklig och smakrik potatisskörd. Du kommer att märka att hemodlad potatis smakar så mycket bättre än den du köper i affären. Lycka till med din potatisodling!

Skriv en kommentar