På besök i växthuset på ETCs solpark i Katrineholm

På besök i växthuset på ETCs solpark i Katrineholm

I utkanten av Katrineholm ligger ETCs solpark som producerar el med hjälp av solceller. Parken är öppen för besökare och man kan gå runt och titta på olika typer av installationer med solceller, solfångare, vindkraftverk och växthus.

Växthusen var rejäla och det odlades mest tomater i en mängd olika sorter. Det finns även planteringar på friland med andra grödor.

På glasen till växthuset satt det solceller i ett glest mönster så att solen ändå lyste igenom till stor del. Du ser dessa på den högra taksidan i bilden, och så klart på skuggorna på golvet. Ett intressant sätt att minska de kraftigaste soltimmarna och samtidigt få lite el över till växthusets bevattningssystem eller annat som man kan tänkas behöva elen till.

Långt kvar till april

Långt kvar till april

Det är slutet av november, Black friday, och långt kvar till april när de första skotten kommer titta upp i våra marker. Skönt med en lugn vintervila men jag längtar ändå till solens värmande strålar.

Liten odling i trädgården för familjen

Liten odling i trädgården för familjen

Jag har varit nere i Österrike på studiebesök och passade på att gå runt i en av de fina små byarna vi besökte. Där hittade jag den här fina lilla odlingen i en trädgård som angränsade trottoaren. Jag tycker att den var ett fint exempel på hur man kan odla hemma i liten skala till sin familj.

Odla hallon

Odla hallon

Tänk att ha röda, söta och goda hallon i sin odling eller trädgård. Bara att gå och plocka och njuta eller kanske göra saft, sylt, marmelad, kräm eller paj av dem.

Odlaren

Välkommen till min kanal! Här postar jag bilder från mina odlingar. Jag har ett grönsaksland i trädgården där jag odlar sallat, gurka, tomat, lök, olika sorters kål, potatis och majs. I köksträdgården har jag kryddor, bl a basilika, persilja och dill.

Mest klickat just nu

Sunwind Kaminfläkt Airflow 909
Vedhämtare Skalad pil
Sunwind Veke Till Corona Fotogenkaminer
Fågelmatare Roamwild PestOff, Talgboll
Fågelmatare Roamwild PestOff, Mixade fröer
Garland Skobricka Svart
Fröer Nelson Garden Sommarflox Cherry Caramel
Väderkalender Bondepraktikan 2023
Star Trading Tillbehör 7-Pack Dalagloria
Nelson Garden Sommarflox Cherry Caramel