Odla sallad året om: Så här gör du

Odla sallad året om: Så här gör du

Att odla egen sallad ger inte bara färska och krispiga blad att njuta av, det är också ett roligt och givande projekt som kan pågå året runt. Sallad är en av de mest tacksamma grödorna att odla eftersom den växer snabbt och vanligtvis är ganska lättskött. Här är en guide för att odla sallad från frö till skörd, oavsett årstid!

Förberedelse och val av sorter

Innan du sår dina frön är det viktigt att välja rätt sort för din växtzon och årstid. Några populära sorter som passar utmärkt för både vår- och höstodling är Black Seeded Simpson, Buttercrunch och Lollo Rosso. Dessa sorter är ganska motståndskraftiga och trivs i olika klimat.

För vintersådd kan du välja mer köldtoleranta sorter som Winter Density eller Arctic King. Dessa sorter kan ofta hantera frost och kalla nätter bättre.

Sådd

Inomhus

Om du börjar odla inomhus, vilket är särskilt lämpligt under de kalla månaderna, behöver du:

  • Såjord
  • Fröbrätten eller små krukor
  • Plastfolie eller minidrivhus
  1. Fyll krukorna med såjord och vattna lätt.
  2. Strö fröna över ytan och täck dem med ett tunt lager jord.
  3. Täck krukorna med plastfolie eller sätt dem i ett minidrivhus för att bibehålla fukt och värme.

Placera sådden på en ljus plats men inte i direkt solljus. Efter cirka 7-10 dagar kommer du att se att fröna groddar.

Utomhus

För utomhussådd, vänta tills jorden har värmts upp till minst 10°C. Sallad kan sås direkt i trädgårdslandet, helst i välbefruktad och väldränerad jord.

  1. Läs upp jorden och tillsätt kompost.
  2. Så fröna direkt i jorden med ett avstånd på cirka 30 cm mellan raderna.
  3. Täck fröna med ett tunt lager jord och vattna lätt.

Vård och Underhåll

Sallad kräver jämn vattning för att utvecklas bra. Undvik att låta jorden torka ut helt men se även till att den är väldränerad. Vattenstagnation kan leda till rötangrepp.

Gödsling

Sallad behöver inte mycket näring, men någon form av växtnäring varannan vecka kan bidra till en kraftigare tillväxt. Använd en balanserad, flytande gödsel och följ instruktionerna på förpackningen.

Gallring

För att växterna ska få utrymme att utvecklas, gallra ut de svagare plantorna när de är cirka 5 cm höga. Lämna ungefär 15 cm mellan varje planta.

Skörd

Sallad kan börja skördas så snart bladen är tillräckligt stora. Vanligtvis kan detta ske 4-6 veckor efter sådd. Klipp de yttersta bladen och lämna de innersta för fortsatt tillväxt, så får du en kontinuerlig skörd under flera veckor.

Vinterskörd

För att kunna skörda sallad även under vintern, använd ett kallbänksystem eller odla i ett växthus. En annan metod är att täcka salladen med en odlingsduk eller minidrivhus för att skydda mot frost.

Problem och skadegörare

Sallad kan drabbas av vissa sjukdomar och skadedjur. Håll utkik efter sniglar och bladlöss, som ofta är de vanligaste skadegörarna. Några tips för att minimera problem är:

  • Snigelbekämpning: Använd snigelfällor eller snigelbarriärer.
  • Bladlöss: Spraya plantorna med en mild såplösning.

Byt också odlingsplats varje år för att förebygga sjukdomar i jorden.

Med dessa tips och råd är du redo att odla din egen sallad året om. Lycka till och njut av dina friska och näringsrika salladsblad!

Skriv en kommentar

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Rödbetor är inte bara en färgstark och näringsrik grönsak, de är också relativt enkla att odla hemma i din egen trädgård. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du odlar rödbetor, från de första förberedelserna till den slutliga skörden. Förberedelser och sådd Välj rätt plats och jord: För bästa resultat bör du välja en solig plats med väldränerad jord. Rödbetor trivs bäst i neutral till l…

Visa hela inlägget
Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Morötter är en av de mest mångsidiga och omtyckta grönsakerna i köket, och att odla dem själv är både enkelt och belönande. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din morotsodling, från att så fröna till att skörda de krispiga rötterna. Varför odla morötter? Morötter är en utmärkt grönsak att odla hemma eftersom de är relativt lättodlade och kan ge rikliga skördar…

Visa hela inlägget
Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Det gröna guldet - Bli en mästare på att odla spenat

Spenat är inte bara en mångsidig och näringsrik grönsak, utan även en utmärkt kandidat för odlare på alla nivåer. Oavsett om du har en stor köksträdgård eller en liten balkong, kan spenat vara en tacksam och givande del av din odling. I detta inlägg guidar vi dig genom allt du behöver veta för att bli en mästare på att odla ditt eget spenat. Varför odla spenat? Spenat är rik på järn, vitamin A, C …

Visa hela inlägget
Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Idag ska vi prata om en av de mest grundläggande men ändå mest tillfredsställande grödorna att odla - löken! Är du redo att se din trädgård fylld med rader av vackert gröna, spetsiga toppar som sticker upp ur marken? Det kan vara dags att prova att odla lök. Det finns inte mycket att det, och belöningen är stor. Vad du behöver För att börja odla lök behöver du några grundläggande saker: Lökfrön e…

Visa hela inlägget
Från jord till bord: Konsten att odla sötpotatis

Från jord till bord: Konsten att odla sötpotatis

Har du också fängslats av sötpotatisens söta charm och undrat om det vore möjligt att odla denna näringsrika rotfrukt i den egna trädgården? Många tänker på sötpotatis som en gröda för varmare breddgrader, men faktum är att det är fullt möjligt att odla den även i vårt svalare klimat, med rätt tillvägagångssätt. I detta inlägg ska jag guida dig genom processen att odla sötpotatis, från val av rätt…

Visa hela inlägget
Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka är en av de enklaste grönsakerna att odla. Det är också en av de mest användbara och mångsidiga grönsakerna i köket. Gurkor ger en rik skörd och de är lätta att ta hand om. Vad behöver du? För att odla gurkor behöver du: Frön Jord Näring Vatten En plats att odla på När ska du så gurkfrö? Gurkfrön ska sås inomhus minst sex veckor före sista frostdatum i din region. Plantera inte ut dina gur…

Visa hela inlägget