Odla pumpa: Från frö till höstskörd

Odla pumpa: Från frö till höstskörd

Pumpa är en fantastisk växt att odla hemma. Den är inte bara dekorativ med sina stora, frodiga löv och vackra blommor, utan också otroligt användbar i köket. Här går vi igenom allt du behöver veta för att odla pumpor från frö till skörd.

Så förbereder du jorden

Pumpor älskar näringsrik jord, så börja med att förbereda ditt odlingsområde noggrant. Blanda in rikligt med kompost i jorden flera veckor innan du planerar att så fröna. Pumpor kräver också mycket vatten, så se till att jorden har god dränering men ändå kan behålla fukt.

Att så pumpafrön

Du kan antingen direktså fröna på friland om jorden är tillräckligt varm (minst 15°C) eller förkultivera dem inomhus. Förkultivering ger dig ett försprång eftersom plantorna får tid att växa sig starka innan de sätts ut. Så fröna ungefär 2–3 veckor innan sista frostdatum inomhus i krukor.

Placera varje frö ungefär 2,5 cm djupt och håll jorden fuktig men inte genomblöt. Om du sår direkt på friland, se till att lämna gott om utrymme mellan varje planta eftersom pumpor sprider sig avsevärt.

Utsättning av plantor

När risken för frost är över och plantorna har fått ett par riktiga blad kan de planteras ut. Välj en solig plats och plantera dem på samma djup som de växte i krukorna. Var noga med att hålla ett avstånd på 1–2 meter mellan varje planta.

Skötsel och underhåll

Pumpor behöver regelbunden vattning och näring. Gödsla gärna med en flytande gödsel varannan vecka för att hålla dem växande starkt. Ett lager av halm eller kompost runt basen av plantorna kan hjälpa till att behålla fukten och hålla ogräs borta.

När plantorna börjar blomma, är det viktigt att se till att blommorna pollineras. Om det är brist på bin eller andra pollinatörer i ditt område kan du hjälpa till genom att pollinera för hand med en pensel.

Skörd och lagring

Din pumpa är redo att skördas när skalet har en djup, mättad färg och är hårt nog att stå emot ett lätt tryck. Du kan också knacka på den – om den låter ihålig är den mogen. Skär av pumpan från rankan med en vass kniv och lämna en bit av stjälken kvar. Detta hjälper till att förhindra röta under lagring.

För att lagra dina pumpor, håll dem på en sval, torr plats med god luftcirkulation. De kan hålla i flera månader under rätt förhållanden, och du kan njuta av dem långt in på vintern.

Lycka till med din pumpaskörd - och glöm inte att njuta av alla de läckra möjligheter som en färsk pumpa erbjuder i köket!

Skriv en kommentar

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Så odlar du rödbetor - från sådd till skörd

Rödbetor är inte bara en färgstark och näringsrik grönsak, de är också relativt enkla att odla hemma i din egen trädgård. I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur du odlar rödbetor, från de första förberedelserna till den slutliga skörden. Förberedelser och sådd Välj rätt plats och jord: För bästa resultat bör du välja en solig plats med väldränerad jord. Rödbetor trivs bäst i neutral till l…

Visa hela inlägget
Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Odla vitkål: Från frö till kålhuvud

Att odla vitkål hemma är en glädjande och givande aktivitet som kan förse dig med färsk och krispig vitkål till många olika maträtter. Vitkål är rik på vitaminer och mineraler och fungerar utmärkt som bas i sallader, surkål och grytor. Här är en enkel steg-för-steg-guide för att lyckas med din vitkålsodling. Steg 1: Så dina frön Det är bäst att börja med att förså vitkålen inomhus cirka 4-6 veckor…

Visa hela inlägget
Odla purjolök: Från frö till skörd

Odla purjolök: Från frö till skörd

Välkommen tillbaka till 'Odlaren'. Idag ska vi dyka djupt ner i världen av purjolök, en vinterhärdig och mångsidig grönsak som är perfekt för vårt svenska klimat. Purjolök är inte bara läcker och näringsrik, utan också relativt lätt att odla för både nybörjare och erfarna odlare. Steg 1: Plantera dina frön Purjolök trivs bäst när den får en tidig start. Så de små fröna inomhus redan i februari ell…

Visa hela inlägget
Odla sallad året om: Så här gör du

Odla sallad året om: Så här gör du

Att odla egen sallad ger inte bara färska och krispiga blad att njuta av, det är också ett roligt och givande projekt som kan pågå året runt. Sallad är en av de mest tacksamma grödorna att odla eftersom den växer snabbt och vanligtvis är ganska lättskött. Här är en guide för att odla sallad från frö till skörd, oavsett årstid! Förberedelse och val av sorter Innan du sår dina frön är det viktigt at…

Visa hela inlägget
Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Så odlar du dina egna morötter - från frö till skörd

Morötter är en av de mest mångsidiga och omtyckta grönsakerna i köket, och att odla dem själv är både enkelt och belönande. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din morotsodling, från att så fröna till att skörda de krispiga rötterna. Varför odla morötter? Morötter är en utmärkt grönsak att odla hemma eftersom de är relativt lättodlade och kan ge rikliga skördar…

Visa hela inlägget
Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Odla lök - Så får du en rik skörd varje år

Idag ska vi prata om en av de mest grundläggande men ändå mest tillfredsställande grödorna att odla - löken! Är du redo att se din trädgård fylld med rader av vackert gröna, spetsiga toppar som sticker upp ur marken? Det kan vara dags att prova att odla lök. Det finns inte mycket att det, och belöningen är stor. Vad du behöver För att börja odla lök behöver du några grundläggande saker: Lökfrön e…

Visa hela inlägget