En liten guide för att lyckas med att odla majs hemma
Majs är grafiskt vackert och odlingsmässigt intressant. Men visste du att den också kan bli en kulinarisk upplevelse om du odlar den själv?
Varför majs?
Dels är den enkel att odla, dels ger den en relativt stor skörd. Dessutom är majs ett av de viktigaste landsbygdsgödningarna eftersom den producerar mer jordmånighet per kvadratmeter.
Välja rätt sort
När du har bestämt dig för att odla majs måste du först välja vilken sort du vill odla. Det finns ett stort utbud, men de mest omtyckta sorterna är Flingor och Guldbär, som både har en bra smak och ger riklig skörd.
Så fröerna
Majs behöver mycket värme för att gro. Sådd bör ske inomhus i slutet av april. Så fröet ca 3-4 cm djupt och håll jorden fuktig.
Omplantering och skötsel
När majsen har fått sina första riktiga blad kan den planteras ut i det stora grönsakslandet. Plantera i rader ca 15 cm ifrån varandra och se till att det finns minst 40 cm mellan varje rad. Majs är inte så krävande när det kommer till skötsel, bara den får tillräckligt med vatten och inte angrips av skadegörare.
Skörd
Majsen är mogen när kolvarna känns fasta och mjölken i kärnorna sprider sig vid tryck. Tänk på att majs blir bättre om den får fortsätta att växa, så vänta med din skörd tills du är säker på att den är mogen.
Sammanfattning
Majs är en underbar grönsak att odla i din trädgård. Den kräver lite tålamod och omsorg, men belöningen är väl värt ansträngningen.