Basilika – en väldoftande krydda för alla tillfällen

Basilika – en väldoftande krydda för alla tillfällen

Basilika är en av de mest välkända och använda kryddorna i matlagning världen över. Den har en karakteristisk doft och smak som är svår att förväxla med något annat och den kan användas i allt från soppor och grytor till sallader och pizza. Men basilika är inte bara en krydda som ger smak åt maten, den har även en rad andra fördelar.

Hälsan

Basilika anses ha många hälsofrämjande egenskaper, bland annat sägs den vara antiinflammatorisk och ha en positiv inverkan på matsmältningen. Dessutom innehåller basilika höga halter av antioxidanter, vilket gör den till en bra krydda för att bekämpa fria radikaler.

Odlingsråd

Basilika är en relativt enkel krydda att odla, men det finns några saker du bör ha i åtanke för att maximera dina resultat. För det första är det viktigt att välja rätt plats att odla basilika på. Den trivs bäst i soliga och varma lägen och behöver en väl dränerad jord. Se till att vattna regelbundet, men undvik att översvämma plantorna.

Användningsområden

Basilika kan användas i en mängd olika rätter och är särskilt god i italiensk matlagning. För att få ut mest smak är det bäst att använda färsk basilika snarare än torkad, men torkad basilika fungerar också bra i de flesta recept.

Nedan följer några exempel på hur basilika kan användas:

  • I tomatsås för pasta
  • I en caprese-sallad med mozzarella och tomat
  • På pizza
  • I en pesto
  • Som topping på en sallad
  • I tzatziki

Basilika är en underbar krydda som passar till så många olika rätter. Dessutom har den många hälsofrämjande egenskaper och är enkel att odla.

Skriv en kommentar

Persilja - mer än bara en krydda

Persilja - mer än bara en krydda

Välkommen till ett nytt inlägg där vi ska utforska persilja, en av de mest använda kryddväxterna i världen. Vad är Persilja? Persilja (Petroselinum crispum) är en tvåårig ört som är populär i många re…

Visa hela inlägget
Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka - en enkel grönsak att odla

Gurka är en av de enklaste grönsakerna att odla. Det är också en av de mest användbara och mångsidiga grönsakerna i köket. Gurkor ger en rik skörd och de är lätta att ta hand om. Vad behöver du? För a…

Visa hela inlägget
Odla jordgubbar hemma

Odla jordgubbar hemma

Odling av jordgubbar är en av de mest belönande aktiviteter en trädgårdsentusiast kan ägna sig åt. Inte nog med att dessa röda, saftiga frukter erbjuder en explosion av smak direkt från din trädgård, …

Visa hela inlägget